Recepten

Applecrumble
Het recept is voor een 4-5-6 bakjes applecrumble.
Dat is het leuke hieraan: je maakt allemaal aparte bakjes.

Nodig voor de vulling:

4-5-6 appelen, geschild
Snufje kaneel
Beetje citroensap
Rozijnen naar smaak (handje of 2)

Nodig voor het kruimeldeeg:

100 gram boter
85-100 gram bruine suiker
150 zelfrijzend bakmeel
Snufje zout

• Verwarm de oven op 180 graden.
• Snij de appelen in kleine stukjes en mix met de rozijnen en snuf kaneel in een bak.
• Voeg evt. citroensap toe tegen verkleuren van appel. Laat staan.
• Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een bal met je handen.
• Verdeel de appel-rozijn over aardewerken/porseleinen bakjes.
Zorg dat de bodem bedekt is. (Je hoeft de bakjes niet in te smeren met boter)
• Kruimel hier deeg overheen, zoveel dat de appel voor circa 90% bedekt is.
Meer is niet erg.
• Eventueel amandelschaafsel eroverheen
• Plaats de bakjes in het midden van de oven.
• Bak een half uur in de oven. En kijk of het voldoende bruin is.
• Haal uit de oven en laat afkoelen.
• Serveren met slagroom

______________________________

Jan Hagel

Nodig:

140 gram bloem
90 gram boter
70 gram lichtbruine basterdsuiker
Iets zout
Kaneel
1 ei
25 gram amandelschaafsel
25 gram greinsuiker

• Boter en basterdsuiker romig roeren
• Zout, kaneel en bloem erbij
• Uitrollen
• Bestrijken met losgeklopt ei
• Amandelschaafsel + greinsuiker erover strooien
• 20 minuten in voorverwarmde over 160°
• Warm snijden

______________________________

Gebonden tomatensoep

Nodig:

2 uien
Foellie
Laurierblad
Thijm
70 gram boter
70 gram bloem
2 potten bouillon (aanvullen tot 2 liter)
Tomatenpuree
1 karton gezeefde tomaten
1 kilo tomaten – Roerbakken in olie + gezeefd
50 vermicelli eventueel
300 gram rundergehakt
Gehaktkruiden
Zout, peper, bouillonblokje naar eigen inzicht
Room
Peterselie

• Fruit de fijngesneden ui met kruiden in boter
• Bloem erbij + tomatenpuree
• Beetje bij beetje bouillon erbij, laten koken
• Onderwijl tomaten fruiten + zeven
• Totale tomatenprut erbij
• Onderwijl gehakt kruiden, balletjes draaien• Warm snijden
• Balletjes + vermicelli bij de soep
• Ev. Zout en peper toevoegen
• Peterselie fijn knippen
• In bord room + peterselie toevoegen